איכות הסביבה

שירותי מעבדה אנליטיים לתחומי החקלאות והמזון

מדינת ישראל היא אחת המדינות המתקדמות בעולם בנושא בטיחות המזון והמים. הדברים אמורים בתעשייה, בחקלאות ובבטיחות המזון והמים לצרכן הסופי - האזרח. הגוף החשוב ביותר המפקח על נושא בדיקות איכות המים והמזון בישראל הוא משרד הבריאות. עבודת הפיקוח נעשית באמצעות פקחים ואנשי מקצוע הבודקים מדי פעם את איכות המים במקורות המים ואת איכות המזון הנרכש, המיוצר והנמכר במקומות שונים.

איכות המים במקורות המים

מקורות מי השתייה בישראל הם מוגבלים. הכינרת בצפון ואקוויפר החוף המרכז כמות גדולה של מי תהום הם שני מקורות המים החשובים בישראל. מלבד שני אלה ומלבד נחלים ומעיינות המספקים מי שתייה לישובים סמוכים, הולכת ותופסת התפלת המים מקום של כבוד. נכון להיום מספקים מתקני התפלה חדישים כמחצית מצריכת המים לשתייה בישראל. מעת לעת מבצעים מומחים מטעם חברת מקורות ומטעם משרד הבריאות בדיקה של דגימות מים באזורים שונים. ביצוע בדיקה של איכות המים מאפשרת למשרד לעמוד על איכותם ולזהות בעיות או מפגעים העלולים לגרום נזקים.

בטיחות המזון וגילוי בעיות

בטיחות המזון היא אחד התחומים החשובים ביותר שעליהם אחראי משרד הבריאות. המשרד מפרסם מעת לעת תקנות חדשות בכל הנוגע לאיכות המזון. הפיקוח על המסלול שעוברים חומרי הגלם מרגע הרכישה ועד להגשת המנה המוגמרת ללקוח הוא הדוק והמשרד משקיע מאמצים רבים באכיפה של תקנות הבריאות.

מעת לעת מבצעים פקחי המשרד בדיקות שונות במפעלים המייצרים מזון ומוצרי מזון, מסעדות, קייטרינגים ובתי מלון. בין השאר דוגמים הפקחים את המזון בשלביו השונים ושולחים את הדגימות לבדיקה במעבדות לבטיחות מזון. בדיקה המורה על הימצאותם של חיידקים או בקטריות שונות מעל לכמות המותרת מעידה על מחדלים תברואתיים ואלה עלולים לגרום לסגירה מיידית של העסק הנדגם. עסקים גדולים המעוניינים לשמור על שמם הטוב ועל איכות המזון שלהם משתמשים בשירותיהן של מעבדות פרטיות לבטיחות מזון ושולחים בעצמם מעת לעת דגימות מזון שונות או מלאי בתהליך. על סמך התוצאות המתקבלות מבצעים המקומות הללו שינויים ושיפורים שונים.

שרשרת האספקה של המזון והפיקוח עליה

שרשרת האספקה של המזון מתחילה מהרכש, ממשיכה באספקה, עוברת דרך אחסון המזון ומסתיימת באוכל המוכן. על כל מפעל לייצור מזון חלה חובת רכישה של מוצרים אך ורק ממקורות מאושרים. גם חומרי גלם מיובאים חייבים באישור של רשויות הבריאות בישראל. הובלת המזון חייבת להתבצע בתנאים נאותים, במיוחד כשמדובר בבשר וכמובן בדגים. התקנות בנושא מפורטות וברורות. על מקבל הסחורה לוודא שעל תעודות המשלוח מתנוססת חותמת של הוטרינר העירוני.

חומרי הגלם חייבים להיות מאוחסנים כיאות, בטמפרטורות הנכונות ובצורה שקובעות התקנות. כל חריגה מהן היא עילה לקנס במקרה הטוב ולסגירת העסק במקרה הגרוע יותר. ייצור המזון וההגשה שלו הם החלק הרגיש ביותר ויש עליהם דגש מיוחד. גם כאן מתקיימים נהלים ברורים. יתרה מזאת – מרבית פעולות הפיקוח נוגעות להליך הייצור וההגשה של המזון המוגמר.

המטרה של בדיקות המזון והמים היא למנוע פגיעה בציבור והתפשטות מחלות ומגיפות שונות. טיפול בשורשי הבעיה מונע, כמעט תמיד, התפתחויות שליליות ומעניק לציבור הרחב את האפשרות לצרוך מזון ומים בלא חשש לבריאות.